Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα θα στείλει στρατιώτες στην περιοχή του Σαχέλ, μετά και την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την αγορά φρεγατών και μαχητικών αεροπλάνων, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που ο πρωθυπουργός μιλούσε για fake news και ψέματα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ωμά ότι «δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα. Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στη Βουλή αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ότι «συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε». Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει ότι από την συμφωνία προκύπτει ότι θα σταλούν στρατιώτες των ελληνικών δυνάμεων στην υποσαχάρια Αφρική ώστε να δώσουν μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές.
Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα είχε πιαστεί ψευδόμενος αρνούμενος ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, είχε δηλώσει απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίρπα: «Επιτέλους, σταματήστε να διακινείτε σε αυτή την αίθουσα ψέματα. Γιατί μιλάτε για δήθεν μάχες, πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη -το τονίζω- εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, εάν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών».
Σήμερα, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, και οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσα και Γιώργος Τσίπρας, με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ανοίγει έτσι ένα επικίνδυνο δρόμο δίχως επιστροφή, προβαίνει σε μια ενέργεια που ανατρέπει την πάγια εξωτερική πολιτική δεκαετιών της μη ανάμιξης σε συγκρούσεις τρίτων έξω από το πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και δημιουργεί κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, κινδύνους τους οποίους είχαμε κρατήσει μακριά όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει κάθε απόφασή της ή σκέψη για αποστολή μάχιμων στρατευμάτων στο Σαχέλ. «Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μην έχει την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν στην εξωτερική πολιτική έχει όρια. Όπως τέλος πρέπει να λάβει και ο τυχοδιωκτισμός, η ανευθυνότητα και απερισκεψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημειώνουν οι ίδιοι.
Για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας κ Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ κ ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ κ Υφαλοκρηπίδα.https://t.co/9tKG0hlkPU
— George Katrougalos (@gkatr) November 29, 2021